Dergiyi oku
Pilates Life
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Egzersiz
  • Sağlık
  • Dosya
  • Beslenme
  • Farkındalık
  • Haberler
Pilates Life
No Result
View All Result
Ana Sayfa Beslenme

Glüten ve glütensiz diyet akımı

Glütensiz beslenme ne kadar sağlıklı?

İsra Tan Yazı: İsra Tan
14 Şubat 2022
Kategori: Beslenme
Facebook'ta paylaşTwitter'da paylaşWhatsApp ile paylaş

Son 10 yıldır Atkins’ten Paleo diyetine kadar birçok “moda” diyet hayatımıza girdi. Fakat glütensiz beslenme, özellikle “sağlıklı” beslenme akımına ayak uyduranlar arasında, çölyak hastalığı ve buğday alerjisi olan bireylerden bile daha fazla övgü topladı ve uzun ömürlü bir diyet akımı haline geldi. Peki, glütensiz beslenme ne kadar sağlıklı?

Tahıllar hem insanlar hem de hayvanlar için önemli bir besin kaynağı. Buğday, çavdar, yulaf, mısır, pirinç ve arpa tahıllara örnek olarak sayılabilir. Bu tahıllar insan beslenmesinde önemli yer tutuyor.

Ülkemizde, çoğunluğun diyetindeki enerjinin yaklaşık %70-80’ini tahıllar karşılıyor. Tahılların içinde buğday; yüksek besin değeri, teknolojik imkânları ve uzun raf ömrü sebebiyle dünya çapında en çok yetiştirilen, tüketilen ve ticareti yapılan gıdalardan biri. Buğday çekirdeğinde %60-70 oranında nişasta, %8-15 oranında depo protein bulunuyor. İçeriğindeki depo proteinin ise %85- 90’ını glüten oluşturuyor. Glüten, buğday tanelerinin ana depolama proteini ve bu proteinler suda çözünmez nitelikte.

Popüler bir diyet olarak glütensiz beslenme

Çölyak hastalığının görülme sıklığı artarken (büyük oranda teşhisin artması nedeniyle) glütensiz diyetin popülerliği de önemli ölçüde arttı. Glütensiz diyetin zayıflama metodu olarak seçilmesinin ana sebebi, glütensiz ürünleri diyetten çıkarınca kalori açığı yaratılmış olması. Ekmek, bulgur, bisküvi gibi gıdalar tüketilmeyip yerine başka gıdalar konmadığı zaman eksik kalori alındığı için doğal olarak kilo kaybı meydana geliyor.

Sağlıklı bireylerde glütensiz beslenmenin etkileri

Glüten alerjisi, intoleransı ve çölyak hastalığı olmadığı halde popüler bir akım olarak glütensiz beslenen bireyler kısıtlanmış bir beslenme stiline sahip oluyor. Kısıtlanmış beslenme psikolojisi ile bir süre sonra “binge” dediğimiz yeme atakları gerçekleşebiliyor. Uzun süre “yasaklı” olarak görülmüş besinleri kısa bir süre içinde çok fazla miktarda tüketilebiliyor. Ayrıca kaliteli bir bitkisel protein olan glütenden mahrum kalınmış olunuyor ve günlük alınması gereken protein miktarında düşüş yaşanıyor.

Glütensiz beslenmenin bağırsaktaki Bifidobacterium, Lactobacillus ve Faecalibacterium prausnitzii gibi yararlı bakteri popülasyonlarında azalmaya yol açtığı, bunun yanı sıra Escherichia coli ve Enterobacteriaceae gibi patojen olabilen bakteri popülasyonlarında ise orantılı bir artışa neden olduğu gözlendi. Yani glüten yararlı bakteri sayısını arttırıyor, zararlı bakteri sayısını azaltıyor ve hem bağışıklık sistemimizde hem de psikolojimizde olumlu etki gösteriyor.

Çölyak hastalığı

Çölyak hastalığı, buğday glüteni ve diğer tahıllardaki benzer proteinlerin tüketilmesi ile ortaya çıkan ve “glütene duyarlı bağırsak sistemi” olarak bilinen bir gıda intoleransı ve malabsorbsiyon sendromu. Glüten içeren gıdaların tüketilmesiyle birlikte bağırsak doğal yapısının bozulması sonucu ortaya çıkıyor.

Hastalığı oluşturan temel sebebin, buğdayda bulunan glüten proteininin alt fraksiyonu olan gliadin olduğu biliniyor. Fakat çölyak hastalarının sadece buğdayı değil, gliadinlerin benzerleri olan prolaminleri içeren çavdar, arpa gibi tahıl ürünlerini de diyetlerinden çıkarmaları gerekiyor.

Hastalığın tedavisinde glütensiz diyet modeli uygulanıyor ve bu diyet çölyak hastaları için tıbbi beslenme tedavisi olarak kabul ediliyor. Glütensiz diyet, ömür boyu glüten içeren gıdaların tüketilmemesi esasına dayanıyor.

Çölyak olmayan glüten duyarlılığı

Çölyak olmayan glüten duyarlılığı (NCGS), glüten tüketimi ile görülen, tipik çölyak hastalığını düşündüren klinik belirtileri olan bir duyarlılık.

Genel olarak alerjik veya otoimmün mekanizmaların görülmediği fakat glüten tüketimi sonucunda rahatsızlık yaşatan durumlar bu şekilde tanımlanıyor. Bu duyarlılığın varlığı, glütensiz diyete verilen yanıta göre belirleniyor. Birey glütensiz diyet uyguladığında gastrointestinal semptomlarında iyileşme yaşıyorsa glüten duyarlılığı olduğu düşünülüyor.

NCGS’nin glütenle ilişkisinde, semptomların glütenle ortaya çıkmasının, glütene özgü bir fenomenden ziyade buğdaya spesifik olabileceği ve aslında glütenden farklı unsurlar tarafından tetiklenmiş olabileceği düşünülüyor. Buğdaydaki diğer proteinler, doğuştan gelen bağışıklık sistemini harekete geçirip semptomların gelişiminden sorumlu tutulabiliyor.

Glütensiz diyette tüketilebilen gıdalar

Pirinç, patates, mısır, darı, amarant, karabuğday, fasulye, mercimek, sorgum, et, tavuk, balık, tüm meyve ve sebzeler, soya fasulyesi, yulaf

Dikkatli tüketilmesi gerekenler

Bazı yağ ikameleri, gıda nişastası, krema şekeri, malt ekstratları (tatlandırıcı, özüt, şurup), beyaz sirke, salata sosları ve bazı ilaçlar

Tüketilmesi yasak olanlar

Tüm buğday türleri (kepek, durum, irmik vb.), buğday içeren her türlü gıda (un, bulgur, makarna vb.), buğday nişastası, arpa, çavdar ve tritikale (buğdayla çavdarın melezlenmesinden elde edilen yeni bir tahıl cinsi)

Etiketler: diyetglütenglutensiz beslenme
PaylaşTweetleGönder
İsra Tan

İsra Tan

Diyetisyen ve Yoga Eğitmeni

İlginizi çekebilir

Osteoporozda beslenme tedavisi
Beslenme

Osteoporozda beslenme tedavisi

25 Mayıs 2022
Polikistik over sendromu ve beslenme
Beslenme

Polikistik over sendromu ve beslenme

7 Mayıs 2022
Doğadan gelen şifa: ıhlamur
Beslenme

Doğadan gelen şifa: ıhlamur

8 Nisan 2022
Doğadan gelen performans artırıcı: nitrat
Beslenme

Doğadan gelen performans artırıcı: nitrat

27 Mart 2022
Sporcularda uyku düzeni ve beslenme
Beslenme

Sporcularda uyku düzeni ve beslenme

8 Mart 2022
Hindistancevizi yağının faydaları
Beslenme

Hindistancevizi yağının faydaları

3 Mart 2022

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Seçtikleri

Kendi sesini nasıl duyuyorsun?

Kendi sesini nasıl duyuyorsun?

27 Ocak 2022
Columbia’dan yeni yol arkadaşı: HATANA MAX OUTDRY

Columbia’dan yeni yol arkadaşı: HATANA MAX OUTDRY

7 Nisan 2022

Son Yazılar

Kök hücre tedavisi yaşlılığa meydan okuyor

Kök hücre tedavisi yaşlılığa meydan okuyor

7 Aralık 2022
adidas’ın yeni HIIT koleksiyonu hazır

adidas’ın yeni HIIT koleksiyonu hazır

21 Eylül 2022
Tek dokunuşla evde köpüklü kahve

Tek dokunuşla evde köpüklü kahve

17 Ağustos 2022
Pilates Life

© 2022, Hayalet Stüdyo

Navigasyon

  • Pilates Life Hakkında
  • İletişim ve Künye

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Egzersiz
  • Sağlık
  • Dosya
  • Beslenme
  • Farkındalık
  • Haberler

© 2022, Hayalet Stüdyo